Kui elu annab sulle sidrunid...
Sidrun on vaieldamatult üks populaarsemaid maitseid maailmas. Alates niiskest sidrunikoogist kuni värskendava sidrunisorbetini - see vürtsikas tsitrusvili on esindatud kõikvõimalikes maitsvates roogades. Rääkimata sellest, et see on selle sidrunibatooni retsepti tipphetk! Ja ometi on selle tee meie lauale jõudmiseks veel veidi ebaselge.
Eksperdid usuvad, et esimesed tsitruspuud kasvasid Assami, Myanmari ja Hiina Yunnani provintsi piirkondades. 1) Sealt levisid nad läbi Kagu-Aasia Austraaliasse ja sealt edasi ülejäänud maailma.
Uuringud näitavad, et tänapäeva sidrunid on hapu apelsini ja tsitruni hübriid(2) . Arvatakse, et nad jõudsid Euroopasse Lõuna-Itaalia kaudu umbes 200 pKr, kuigi nad võisid välja näha veidi teistsugused kui need, mida me tänapäeval kasutame oma sidrunitahvlite retseptis. Christoph Kolumbus tõi selle puuvilja 1493. aastal Ameerikasse.
Inimesed hindasid sidrunid mitte ainult nende maitse, vaid ka välimuse, lõhna ja meditsiiniliste omaduste poolest. Vana-Roomas oli see puu tänu oma haruldusele eliidi jaoks kallis staatuse sümbol. Sadu aastaid hiljem hakkas Briti kuninglik merevägi jagama oma meremeestele sidrunimahla, et vältida ja ravida skorbuuti(3) .
Tänapäeval kasvatavad põllumajandustootjad mitut sorti sidrunit üle kogu maailma, Hispaaniast Californianiasse. Puuvilja värskendav maitse, muljetavaldav kasu tervisele ja lihtne kättesaadavus on muutnud selle kõikjal köögis ja restoranides põhiliseks. Lisaks sellele saab sidrunit kasutada aroomiteraapias, et tõsta oma meeleolu, või nahahoolduses, et helendada oma jume. Kõik see tähendab, et sidrunitega saab teha palju muudki, kui lihtsalt limonaadi valmistada!